• Philips verkoopt zijn divisie voor huishoudelijke apparaten aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital.
  • Die betaalt in totaal zo’n 4,4 miljard euro voor het bedrijfsonderdeel, dat onder meer koffiezetapparaten, strijkijzers en stofzuigers maakt.
  • Philips richt zich nu volledig op zorgtechnologie en persoonlijke verzorging.

Philips verkoopt zijn divisie voor huishoudelijke apparaten aan de Chinese investeerder Hillhouse Capital. Die betaalt in totaal zo’n 4,4 miljard euro voor het bedrijfsonderdeel, dat onder meer koffiezetapparaten, strijkijzers en stofzuigers maakt.

Daarvan is 3,7 miljard voor de huishoudtak zelf. De Chinezen betalen in jaarlijkse termijnen daarbovenop in totaal zo’n 700 miljoen euro om de naam Philips de komende 15 jaar te mogen blijven gebruiken.

Ook enkele andere merken zoals die van koffiemachinemaker Saeco vallen onder de deal. Die licentieovereenkomst is na afloop van die periode te verlengen.

Philips verwacht na belastingen ongeveer 3 miljard euro over te houden zodra de overname is afgerond. Dat verwacht het bedrijf in het derde kwartaal.

Topman Frans van Houten liet weten dat Philips nog geen bestemming voor het geld heeft. "We hebben de afgelopen maanden een aantal overnames gedaan en ook een aandeleninkoop aangekondigd, dus je zou kunnen zeggen dat we het geld al deels hebben uitgegeven."

De huishoudtak van Philips had afgelopen jaar een omzet van 2,2 miljard euro en blijft in Nederland gevestigd met een hoofdkantoor in Amsterdam. Wereldwijd werken er 7.000 mensen in meer dan 100 landen. In Nederland gaat het om ongeveer 800 mensen, die allemaal hun baan houden. Daarvan werken er ongeveer 200 in Drachten en de rest in de regio Amsterdam.

Volgens Van Houten is de verkoop van de huishoudtak voorlopig de laatste grote desinvestering van Philips.

Coronacrisis heeft de verkoop vertraagd

Philips had de huishoudtak een jaar geleden in de etalage gezet, omdat die niet meer aansloot bij de belangrijkste activiteiten van het bedrijf.

In februari meldden ingewijden nog aan persbureau Bloomberg dat Philips een beursgang voor de huishoudelijke tak overwoog. De verkoop van het bedrijfsonderdeel zou door allerlei coronabeperkingen moeizaam verlopen.

Philips kreeg vooral interesse van Chinese kopers, aldus Bloomberg. Door reisbeperkingen vonden die het echter moeilijker om naar Nederland te komen voor het boekenonderzoek.

Ook wilden sommige kopers fabrieken inspecteren en bestuurders van Philips in de ogen kunnen kijken voordat ze een definitief bod deden.

Met Hillhouse Capital is nu toch een koper gevonden. Daarmee neemt Philips na de lampen, televisies en audio-apparatuur ook afscheid van de Senseo en Airfryer. De onderneming richt zich nu volledig op zorgtechnologie en persoonlijke verzorging.